Selasa, 26 Mei 2009

Ibu Mithali Isteri Sejati - part 1


Siapakah wanita yang layak dipanggil ibu mithali, isteri sejati? Adakah anda, saya ataupun wanita-wanita lain di dunia ini. Marilah kita analisa diri kita sejauh mana kita mencapai ke peringkat tersebut dengan berpandukan analisis yang diberikan oleh Dr. Fadzilah Kamsah. Beliau menjelaskan penganalisisan diri perlu bagi ibu mithali dan isteri sejati dalam membentuk sebuah rumahtangga harmoni.


Seseorang pendidik keluarga seharusnya memfokuskan diri pada aspek-aspek tertentu seperti:-* Berdoa memohon keredhaan Allah.

* Mengistiqamahkan sunnah dan penghayatan Islam dalam rumah tangga.

* Membersihkan hati dan pemikiran.

* Membina kebahagiaan secara proaktif.

* Mendidik diri sendiri.

* Mengamalkan komunikasi dan hubungan kemanusiaan berkesan berdasarkan al-mawaddah(kasih sayang) dan ar-rahmah (kasih-mengasihani).

* Mengamalkan sikap dan pegangan yang betul.

* Mengamalkan suasana persekitaran yang kondusif dan merangsang dalam rumahtangga.

* Membina rumah tangga berasaskan al-Mu’asyarah bil makruf (pergaulan dan hidup bersama secara baik dan diredhai Allah).

* Pembangunan fizikal dan kesihatan.

* Muhasabah diri.


Oleh itu, di manakah diri kita. Adakah kita telah berjaya melaksanakan kesemua 11 aspek ini atau hanya separuh daripadanya sahaja. Jika anda telah berjaya, saya ucapkan SYABAS! Namun begitu, ia masih tidak mencukupi lagi. Ada beberapa perkara lagi yang perlu dititik beratkan lagi untuk mencapai tahap IBU MITHALI ISTERI SEJATI!!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan