Ahad, 23 Ogos 2009

Peristiwa Besar Bulan Ramadhan

Ahlan wa sahlan ya Ramadhan... Dalam bulan yang penuh barakah ini terdapat beberapa peristiwa besar yang berlaku yang boleh menjadi iktibar kepada seluruk umat Islam. antaranya ialah:
1. Bulan diturunkan al-Kitab
Beberapa hari yang ditentukan itu ialah bulan Ramadhan. para pakar tafsir dan hadis merekodkan Allah juga menurunkan kitab-kitab dan suhuf iaitu kitab-kitab kecil selain Zabur, Taurat, Injil dan Al-Quran kepada Rasul terdahulu adalah dalam bulan Ramadhan.
2. Peristiwa Badar

Pada hari Jumaat 2 Ramadhan tahun ke-2 Hijrah berlakunya perang pertama dalam Islam yang dikenali Perang Badar. Dalam perang tersebut, tentera Islam sertamai 313 berhadapan dengan 1000 tentera Musyrikin Mekah yang lengkap bersenjata. Tentera Islam memenangi pertempuran dengan 70 tentera musyrikin terbunuh, 70 ditawan manakala bakinya melarikan diri.

peperangan ini sungguh luar biasa. tentera Islam yang kurang jumlah , lemah dari sudut kelengkapan dan berpuasa memenangi pertempuran perang Badar. Ini membuktikan puasa bukan penyebab umat Islam bersikap lemah dan malas sebaliknya berusaha demi mencapai keredhaan Allah.

3. Pembukaan Kota Mekah

Peristiwa ini berlaku pada 10 Ramadhan tahun ke-6 Hijrah. Peristiwa kemuncak ini berlaku apabila musyrikin Mekah melanggar perjanjian Hudaibiah yang termeterai dengan orang Islam. antara kandungan perjanjian tersebut ialah setiap suku arab boleh memilih sama ada menjadi sekutu Muhammad ataupun Quraisy. kedua-dua pihak tidak boleh berperang dalam tempoh 10 tahun dan tidak boleh membantu pihak lain berperang.

malangnya, dalam suku-suku arab yang bersekutu itu, ada golongan yang bertelegah iaitu Bani Bakar dan Khuza'ah. Bani Bakar bersekutu dengan Quraisy Mekah manakala Khuza'ah memilih bersekutu dengan Nabi Muhammad SAW.

pada suatu malam, bani bakar dengan pertolongan Quraisy mekah menyerang perkampungan suku khuza'ah di lembah witir. apabila berita itu sampai ke pengetahuan Nabi SAW, baginda mengerahkan ratusan ribu umat islam tanpa pengetahuan penduduk musyrikin mekah. baginda menolak sebarang rundingan dengan pihak quraisy sehingga kemaraan umat islamhanya diketahuiapabila memasuki kota mekah. akhirnya umat islam memasuki kota mekah tanpa sebarang pertumpahan darah. peristiwa ini menggambarkan pertolongan Allah kepada hamba-hamba yang ikhlas kepadaNya. Allah menyebut di dalam surah al-Fath ayat 1 yang bermaksud:

" Sesungguhnya Kami telah memberikan kepadamu kemenangan yang yang nyata"

4. Peristiwa Perjalanan Nabi Muhammad SAW ke Tabuk

Pengaruh Nabi Muhammad SAW tersebar kepelusuk semenanjung tanah arab. ia memberi tamparan hebat kepada Rom yang menjadi kuasa besar pada masa itu. lantas Herkules, maharaja Rom timur (Bizantin) memutuskan untuk menyekat pengaruh umat Islam denga utara tanah arab.

apabila berita itu samapai ke pengetahuan Nab, baginda mengarahkan umat islam berumpul bagi menghadapi Rom dan mengutip zakat. pada masa itu tanah arab dilanda panas dan kesusahan. mereka tetap taat pada perintah Nabi. Baginda sendiri tang memimpin tentera seramai 30,000 anggota ke utara Madinah.

apabila tentera islam tiba di Tabuk, tentera islam terus mengasak Rom sehingga termeterai perjanjian antara islam dan rom. sebagai persetujuan, rom tunduk dan bernaung di bawah pemerintahan Nabi dan dikenaka cukai senayak 3000 dinar setiap tahun.

5. Islam Sampai di Yaman

6. Khalid al-Walid Meruntuhkan Berhala al-'Uzza

7. Penyerahan Bandar Taif

8. Pembukaan Andalus (Sepanyol)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan