Sabtu, 2 April 2011

sesudu bubur untuk si ibusudah lama sy ingin berkongsi kisah yang saya baca dari sebuah majalah beberapa tahun yang lepas sempena hari ibu..berulangkali saya membacanya dan tiap kali itu jugalah hati saya tersentuh,hingga pernah satu ketika saya berkongsi cerita tersebut di dalam kelas dan saya menangis teresak-esak di hadapan anak-anak didik saya...Malam itu saya lihat ibu membuka penutup tin yang diletakkan di penjuru rumah. ibu menggoncang-goncang dan meraup butiran beras di adalm tin itu. hanya ada dua tin susu sahaja yang masih berbaki. beras sudah hampir habis rupanya. pada siapa hendak ibu mengadu? ayah? saya tahu, ibu tidak mahu memikirkan hal itu.

ibu mengerling ke arah kami yang masih belum makan. saya lihat ibu ambil sedikit beras dari dalam tin susu itu., kemudian masukkannya ke dalam periuk. air dituang hingga penuh. setelah hampir setengah jam, ibu masukkan ke dalam sepuluh biji pinggan yang sudah tersedia.

bubur nasi itu berasap. seorang demi seorang anaknya dipanggil sehingga adik kami yang paling bongsu. makanlah kami sepuluh beradik ini hingga pinggan licin bersih. malam itu kami tidur dengan nyenyaknya.

paginya, kami bangun untuk bersarapan dan saya perhatikan ibu menyalakan api untuk memasak. ibu mengambil baki beras di dalam tin susu. sekali lagi ibu membuat bubur yang cair. seperti semalam juga, kami menghirup bubur hingga habis. bubur itu, walaupun cair saya rasakan begitu enak sekali. kami mengadu tidak cukup tetapi saya lihat ibu menyibukkan dirinya membasuh pinggan dan periuk. ibu seperti tidak mahu melayan permintaan kami.

tengah hari itu pun begitu. bubur nasi yang cair untuk kami sepuluh beradik. setiap kali waktu makan, saya perhatikan ibu pasti menadah tangan bersyukur anak-anaknya tidak kebuluran. mungkin ibu bersyukur hari ni kami dapat menyambung nyawa untuk sehari dua lagi. mungkin juga ibu bersyukur kerana walaupun hidup miskin dan susah, tetapi kami tidak meminta-minta. kemudian saya lihat ibu berpaling ke belakang.

masuk hari ketiga, kakak kami yang sulung memandang ke arah ibu yang sedang duduk membelakangi kami adik-beradik. saya tidak menyangka, seperti saya kakak juga perasan ibu akan membelakangkan kami semasa menikmati bubur cairnya. yang kedengaran hanya bunyi sudu bersentuhan dengan mangkuk.

saya tidak tahu kenapa. adakah ibu mahu makan sendirian dan tidak mahu diganggu? atau ibu tidak sampai hati melihat kami yang sedang kelaparan?

perlahan-lahan kakak mengengsotkan badannya mendekati ibu. alangkah sedihnya kakak apabila dia melihat rupa-rupanya ibu hanya melaga-lagakan sudu di dalam mangkuknya yang sebenarnya kosong. tiada sebutir bubur nasi pun di dalam mangkuk ibu!

kakak segera berbisik kepada kami yang duduk di sekelilingnya. adik-adik yang lain turut berbisik cerita yang sama sehinggalah kepada yang bongsu. kemudian kami seramai sepuluh beradik sepakat menghadiahkan sesudu bubur nasi untuk ibu.

kami sedih. kami tahu ibu sedang kelaparan, tetapi ibu tidak mahu memberitahu kami. ibu berkorban untuk kami. ibu sengaja melaga-lagakan sudunya dengan mangkuk bagi membohongi kami seolah-olah ibu juga sedang menikmati bubur nasi yang dimasaknya.

setelah semua menghadiahkan sesudu bubur, saya lihat kakak mendekati ibu. kemudian kakak menghulurkan semangkuk bubur cair yang kami kongsi beersama tadi.

"makanlah, mak!" kata kakak perlahan.

ibu berpaling memandang kakak. tanpa menyentuh mangkuk yang dihulukan, ibu bingkas bangun kemudian terus berlari ke bilik dan menutup pintu. kami hanya mampu melihat titisan-titisan air mata ibu berciciran di lantai sehingga ke pintu bilik.......
sungguh sedih cerita ini. tidak jemu dibaca kerana ini adalah kisah benar. betapa besarnya pengorbanan seorang ibu...semoga kita menghargai ibu kita dan tidak lupa sentiasa mendoakan kesejahteraan mereka...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan